Det Klingonske Språkinstitutt

Stiftet i 1992, fortsetter det klingonske Språkinstitutt sitt ærend for å forene personer interesserte i studiet av klingonsk lingvistikk og kultur, og å skape et forum for diskusjon og idéutveksling. Våre medlemmer er av forskjellige slag, det inkluderer Star Trek-fans som er nysgjerrige og har spørsmål om det klingonske språket, rollespillere som har lyst til å få en mer autentisk karakter, samt studenter og yrkesutøvere i felt som lingvistikk, språkvitenskap, informatikk og psykologi som ser det klingonske språket som en nyttig analogi i klasserommet, eller som bare ønsker å blande jobb med hobby. Selv om det er basert i USA, er Instituttet egentlig et internasjonalt foretak, som for tiden når tredve land, og alle de sju kontinentene.

Det klingonske språket er noe helt enestående. Selv om det har vært andre kunstige språk, og andre språk laget for oppdiktede vesener, representerer klingonsk ett av de få tilfellene hvor en trent lingvist har skapt et språk for romvesener. Samt tredve år med Star Trek-fenomenet, en myte som har gjennomtrengt folkekultur og spredt seg rundt kloden. Disse faktorene begynner å forklare populæriteten til krigerspråket.

Hvis du holder på å starte studiet av det klingonske språket, er boka for deg Marc Okrand's The Klingon Dictionary, utgitt av Pocket Books (ISBN 0-671-74559-X). Dr. Okrand laget språket for Paramount Studios og har vært en konsulent på flere Star Trek-filmer og for episoder av Star Trek: The Next Generation. Jeg oppfordrer deg også til å kjøpe kopier av Conversational Klingon (ISBN 0-671-79739-5) og Power Klingon (ISBN 0-671-87975-8), to lydbøker (også av Marc Okrand, lest av Michael Dorn) som kan hjelpe deg å lære klingon-lydene og lære deg noen nyttige uttrykk. Hvis du ikke kan skaffe deg disse lokalt, kan de bestilles fra det klingonske Språkinstitutt med kredittkort fra denne sida (på engelsk).

Hovedredskapet til det klingonske Språkinstitutt er HolQeD, vår kvartalsvise tidsskrift. Hver utgave inneholder bilder, hovedartikkler, og faste spalter som diskuterer klingonsk språklære, språk og kultur. I tillegg har vi en leserinnleggsspalte, hvor medlemmenes brev undersøker, kommenterer og debatterer ideer og argumenter som har opptrådt i tidligere nummere, som skaper en atmosfære av gjensidig respekt og åpen diskusjon. Mer enn bare et newsletter, HolQeD er ei akademisk tidsskrift som er registrert ved Biblioteket i Kongressen (i USA) og katalogisert av den Moderne Språkforeningen.

Enten du er en nybegynner eller snakker flytende, om du har aldri studert et annet språk eller du kan lese og skrive et dusin, hvis du er interessert i det klingonske språket, inviterer jeg deg til å bli med oss i vår utforskning av universets hurtigst voksende språk.

Qapla'

Lawrence M. Schoen, Ph.D.
KLI Direktor

Translated by Federico Zenith.


* Back to KLI Home Page