El Klingon Language Institute

El Klingon Language Institute, fundat el 1992, continua la seva missió d'agrupar les persones interessades en l'estudi de la lingüística i la cultura Klingon, i de crear un fòrum de discussió i d'intercanvi d'idees. Els nostres membres són diversos, des de fans de Star Trek amb curiositat i preguntes sobre la llengua Klingon, passant per jugadors de rol que desitgen donar autenticitat a un personatge Klingon, fins a estudiants i professionals en els camps de la lingüística, filologia, informàtica, i psicologia que consideren que la llengua Klingon constitueix una metàfora útil per a les classes o que simplement volen barrejar la vocació amb la diversió. Encara que les seves arrels es trobin als EUA, l'Institute fa un esforç per ser totalment internacional, fins al punt que actualment arriba a trenta països, en tots set continents.

La llengua Klingon és un fet únic. Encara que hi hagi hagut altres llengües artificials, i altres llengües creades per a ser utilitzades en la ficció, el Klingon és un dels rars exemples on lingüistes experimentats han estat consultats per crear un llenguatge per a extreterrestres. A més, afegiu-hi aquests trenta anys del fenòmen Star Trek, un mite que s'ha establert a la cultura popular i que s'ha extès per tot el món. Aquests factors poden ajudar a explicar la popularitat de la llengua dels guerrers.

Si tot just heu començat a interessar-vos per la llengüa Klingon, és recomanable que comenceu amb el "The Klingon Dictionary" de Marc Okrand, publicat per Pocket Books (ISBN 0-671-74559-X). El Dr. Okrand va inventar la llengua per encàrrec dels Estudis Paramount i ha treballat com a consultor en diverses pel.lícules de Star Trek i en episodis de Star Trek: La Nova Generació. També us recomano que adquiriu exemplars de "Conversational Klingon" (ISBN 0-671-79739;-5) i de "Power Klingon" (ISBN 0-671-87975-8), dos cassettes d'àudio (l'autor també n'és Marc Okrand, amb narració de Michael Dorn) que us poden ajudar a aprendre els sons del Klingon i a ensenyar-vos algunes frases útils. Si allà on viviu no podeu obtenir tot això, els podeu demanar al KLI mitjançant la targeta de crèdit, a qualsevol lloc d'aquesta pàgina web.

El mitjà de comunicació principal del Klingon Language Institute és HolQeD, la nostra publicació. En cada número s'hi pot trobar material gràfic, reportatges especials, i articles regulars que parlen sobre lingüística, llengua i cultura Klingon. A més a més s'hi publiquen cartes dels membres on s'examinen, es comenten i es debaten idees i arguments apareguts en altres números, sempre en un ambient de respecte mutu i de discussió oberta. HolQeD és més que un simple butlletí, és una revista acadèmica objectiva, registrada a la Library of Congress (Biblioteca del Congrès), i catalogada per la Modern Language Association (Associació de Llengües Modernes).

Tant si sou uns nouvinguts com uns experts, tant si mai no heu estudiat cap altra llengua com si en podeu llegir i escriure més d'una dotzena, si esteu interessats en la llengua Klingon us convido a unir-vos a nosaltres en l'exploració de la llengua més creixent de la galàxia.

Qapla'

Dr. Lawrence M. Schoen
Director del KLI

(Text traduit per Marc Bernabé)